Hur fungerar Samtryggs hyresgaranti?

Samtrygg grundades i syfte att göra det tryggt och enkelt för människor att hyra och hyra ut sina bostäder. En av de viktigaste delarna i det handlar om att hyresvärden ska kunna vara säker på att få betalt – oavsett om hyresgästen betalar eller inte.

Därför omfattar vår hyresgaranti upp till hela 12 månader, oavsett om hyresgästen betalar eller inte. Sägs avtalet upp i förtid utav någon part täcker hyresgarantin uppsägningstiden, oavsett om hyresgästen betalar eller inte. 

 1. Hur fungerar hyresgarantin om hyresgästen säger upp avtalet?

  Uppsägningstiden är 1 till 3 månader, se ditt hyresavtal. Samtrygg garanterar att hyresvärden får betalt under den resterande avtalstiden.
 2. Hur fungerar hyresgarantin om hyresvärden säger upp avtalet?

  Uppsägningstiden i dessa fall är normalt 3 månader. Samtrygg garanterar att hyresvärden får betalt under den resterande avtalstiden. 
 3. Hur fungerar hyresgarantin om hyresgästen slutar betala?

  I dessa fall behöver avtalet sägas upp av hyresvärden för att hyresgarantin ska gälla. I samband med det har hyresgästen 3 veckor på sig att inkomma betalning för den utestående hyran, och därefter förverkas rätten att hyra och hyresgästen ska flytta ut omgående. Samtrygg garanterar att hyresvärden får betalt under den resterande avtalstiden.
 4. Hur fungerar hyresgarantin om hyresgästen slutar betala och inte flyttar ut på utsatt datum?

  Hyresgäster som upphör med hyresbetalningen och inte flyttar ut på utsatt datum är ovanligt, med det är fortfarande ett förekommande inslag på andrahandsmarknaden. I dessa fall blir en avhysning bli aktuell. Samtrygg garanterar att hyresvärden får betalt för hela perioden fram till dess att avhysningen har verkställts, dock maximalt 12 månader (en avhysning tar generellt maximalt 9 månader). Vi hjälper dessutom till med processen från start till mål, och står även för rättegångs- och ombudskostnader.


Hos Samtrygg hyr du ut din bostad kostnadsfritt och du tar då del av marknadens mest omfattande Trygghetspaket. Läs mer och se vad du kan få i hyra här.

Har du ytterligare frågor om vår hyresgaranti och Samtryggs tjänster? Maila oss gärna på kundtjanst@samtrygg.se eller ring 010 884 80 00.

Räkna ut din hyra

Svarade det här på din fråga? Tack för din feedback! 🙌 Ett fel uppstod när du lämnade din feedback. Försök gärna igen!

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss