Videovisning: vanliga problem och lösningar

Samtrygg använder Google Meet för att hyresvärdar och hyresgäster enkelt ska kunna genomföra videovisningar. Ibland kan det uppstå tekniska problem vid användningen av Google Meets och därav har vi samlat problem som kan dyka upp och lösningarna på det här.

Såhär går du med i en videovisning:

Du hittar möteslänken under sidmenyn "Visningar" och trycker sedan "Gå med i videovisning"

Alternativt trycker på kamerasymbolen under chatten till den bostaden som du ska ha videovisning på

Tillsist trycker du på "Ja, starta videovisning"

Tekniska problem som kan uppstå:

1. Problem med ljudet:

• Kontrollera att mikrofonen inte är avstängd. Klicka på mikrofonikonen längst ned till vänster på skärmen för att aktivera den om den är avstängd.
  • Se till att rätt mikrofon är vald. Klicka på pilen bredvid mikrofonikonen och välj rätt enhet om flera alternativ finns tillgängliga.
  • Testa ljudet genom att använda "Prova ljud" -knappen innan mötet för att säkerställa att mikrofonen fungerar korrekt.
  • Se till att du har gett din webbläsare tillåtelse att använda mikrofonen.
  • Om problemet kvarstår kan du försöka ansluta med en annan webbläsare eller starta om datorn.

2. Problem med kameran:

• Kontrollera att kameran inte är avstängd. Klicka på kamerikonen längst ned till vänster på skärmen för att aktivera den om den är avstängd.
  • Se till att rätt kamera är vald. Klicka på pilen bredvid kamerikonen och välj rätt enhet om flera alternativ finns tillgängliga.
  • Se till att du har gett din webbläsare tillåtelse att använda kameran.
  • Om möjligt, testa kameran genom att använda den i en annan applikation för att se om den fungerar korrekt.
  • Stäng av eventuella andra program eller webbläsartillägg som kan använda kameran samtidigt och orsaka konflikt.

3. Problem med internetanslutningen:

• Kontrollera din internetanslutning och se till att den är stabil. Använd gärna en kabelanslutning istället för trådlöst nätverk om möjligt.
  • Stäng av andra program eller enheter som använder internetbandbredd för att undvika överbelastning.
  • Om möjligt, prova att ansluta från en annan plats eller använda en annan internetanslutning för att se om problemet ligger i din nuvarande nätverksmiljö.

Övriga tips:

• Använd helst webbläsaren Google Chrome.
  • Se till att vara i tid till videovisningen.
  • Om den andra personen inte är i videosamtalet när du kommer in, vänta i minst 5 minuter i för att ni inte ska missa varandra.
  • Om du inte kan den tiden som du har bokat visning på, boka om visningen till en annan tid då du kan.