Vad är en videovisning och hur går det till för dig som söker efter en bostad att hyra?

Varför videovisningar och hur går det till?

En videovisning erbjuder ett tryggt och smidigt alternativ till att träffas direkt i bostaden.

Kortfattat går processen till på följande sätt

1. Du bokar en visningstid och väljer samtidigt om du vill träffas i bostaden eller digitalt i form av en videovisning. Det är uthyraren som avgör vilka alternativ som finns tillgängliga - vissa objekt har en typ av visningar medan andra finns tillgängliga för både videovisningar och visningar där ni träffas i bostaden
  2. Bokar du en videovisning kan du ansluta till visningen genom den länk som skickas ut 5 minuter innan den schemalagda tiden eller genom att logga in på in profil och klicka dig vidare till Meny -> Visningar och välja rätt visning.

I följande text beskriver vi i detalj hur processen ser ut innan, under och efter videovisningen .

1.Boka visning - välj visningstid och typ ov visning

Klicka på Boka visning när du hittat en bostad som du är intresserad av

Välj en visningstid som passar dig och klicka på Välj.

Välj därefter vilken typ av visning som passar dig bäst. I fallet nedan har uthyraren angett att både visning i bostaden och videovisning är möjliga. Om hyresvärden bara valt en visningstyp finns följaktligen bara en tillgänglig visningstyp synlig.

När en du bokat in dig på visning får du en bekräftele per SMS och E-post med mer information.

På sidan "Visningar" hittar du alla kommande och passerade visningar och det är härifrån du även ansluter till en videovisning genom att klicka på den röda Gå med i videovisning-knappen. 5 minuter innan visningen är inbokad kommer båda parter att få en påminnelse om visningen per SMS och e-post som även innehåller en länk till denna sida. Om du väljer att delta i den digitala visningen med din smartphone eller tablet bör du innan visningen säkerställa att din enhet är laddad och har god internetuppkoppling.

Klicka på "Gå med i digital visning" för att starta visningen.

Under visningen

Om din webbläsare frågar om du vill tillåta Google att använda din mikrofon och kamera väljer du “Godkänn” eller “Allow” (beroende på det språk du använder). Om du vid ett tidigare tillfälle valt att din webläsare inte tillåter Google att användabehöver du uppdatera inställningar. Mer info om hur detta görs här: https://support.google.com/chrome/answer/2693767?hl=sv

(Exempel på hur detta kan se ut i webbläsare Safari)

Vissa webbläsare blockerar popup-fönster - klicka i så fall på Gå med i videovisning för att starta mötet.

Det kan dröja upp till ca 10-15 sekunder innan du bli insläppt i mötet. Under tiden ser du informationen “Ber att få ansluta” / “Asking to join” När du blivit insläppt ser du Samtryggs bott bland mötesdeltagarna och eventuellt den andra parten om denna redan kommit in mötet. Samtrygg deltar inte personligen i visningen så du kan inte ställa frågor direkt.

När den uthyraren kommit in i mötet är det dags att börja visningen. Passa på att ställa frågor om bostaden och villkoren om det är något speciellt du undrar över.

Efter visningen

Efter visningen är det dags att recensera och ange om du är intresserad av att hyra bostaden eller inte. Du gör detta på sidan "Visningar" när du är inloggad hos Samtrygg eller genom att följa den länk från det SMS och e-postmeddelande som du får efter visning.

Du kan även chatta med uthyraren efter visningen om du kommer på flera frågor.

Vanliga frågor

Hur gör jag för att bjuda in flera deltagare till videovisningen?

När du klickat på Gå med i videovisning och påbörjat visningen kan du kopiera webbadressen (URL:en) och skicka den till t.ex. en partner eller annan som befinner sig på annan plats.

Uthyraren dök inte upp, vad gör jag nu?

Gick du med i visningen på rätt tid? Om ja, kan frånvaro bero på ett missförstånd eller tekniska problem. Skriv gärna ett chatt-meddelande och utred om det är möjligt att boka en ny tid.

Jag kan inte ansluta till den digitala visningen, varför?

Säkerställ att du försöker ansluta till den visning som är schemalagd just nu. Det kan ta ca 10-15 sekunder innan du blir insläppt till i mötet.

Det är något fel med ljudet - de andra hör inte mig eller jag hör inte de andra fast jag ser att de pratar?

https://support.google.com/meet/answer/10620276?hl=sv&ref_topic=7290455

Problem med kameran?

https://support.google.com/meet/answer/10621292?hl=sv&ref_topic=7290455