Vad är en videovisning och hur går det till för dig vill hyra ut en bostad?

Vad är en videovisning och hur går det till?

En videovisning erbjuder ett tryggt och smidigt alternativ när du inte kan eller vill hålla visning genom att träffas i bostaden. Att vara öppen för videovisningar innebär dessutom en större chans att hitta hyresgäst utanför ditt närområde.

Kortfattat går processen till på följande sätt:

1. I samband med att du väljer när du vill hålla i visningar väljer du även vilken visningstyp du föredrar: 1. Visning i bostaden, 2. Videovisning eller om du är 3. Flexibel och öppen för båda alternativen.
  2. En bostadssökande bokar in sig på en visning och du får då en bekräftelse på e-post och SMS som innehåller info om tidpunkt, den bostadssökande samt vilken visningstyp (videovisning på distans eller visning i bostaden) som bokats
  3. Kommer ni att hålla en videovisning ansluter du till visningen från översikten av kommande visningar när du loggat in: http://samtrygg.se/timebooking. Klicka på den röda Gå med i videovisning vid rätt visning (kolla tidpunkten och den bostadssökandes namn) för att starta videovisningen. Du kommer även att få ett SMS ca 5 minuter innan videovisningen som innehåller en länk till sidan men alla kommande visningar.

I följande text beskriver vi i detalj hur processen ser ut innan, under och efter visningen.

1. Ange vilken typ av visning som passar dig bäst.

När du skapar eller uppdaterar din annons (Meny -> Redigera annons) väljer du i samband med att du anger vilka visningstider som passar även vilken typ av visning som du föredrar. Du väljer mellan:

- Visning i bostaden
- Videovisning
- Flexibel (öppen för både visningar i bostaden och videovisningar)

När en bostadssökande bokat in sig på visning får per SMS och E-post info om vilken typ av visning som bokats in. Om du vill ändra visningstyp kan du kommunicera detta genom Samtryggs chat.

Precis som när du och en bostadssökande träffas i bostaden lönar det sig att städa och rensa bostaden innan visningen. Fundera igenom i vilken ordning du vill visa olika delar av bostaden och var beredd på att svara på frågor.

På sidan "Visningar" hittar du alla kommande och passerade visningar och det är härifrån du även ansluter till en videovisning genom att klicka på den röda Gå med i videovisning-knappen. 5 minuter innan visningen är inbokad kommer båda parter att få en påminnelse om visningen per SMS och e-post som även innehåller en länk till denna sida.För att enkelt kunna visa din bostad för den bostadssökande rekommenderar vi att du använder din mobiltelefon eller surfplatta. Säkerställ att din enhet är laddad och har god internetuppkoppling inför den digitala visningen.

Om du försöker gå med i en videovisning som inte är schemalagd just nu ber vi dig bekräfta att ni kommit överens om att hålla en videovisning vid denna tidpunkt. Om ni inte kommit överens om att hålla videovisningen en annan tid än den som schemalagda tiden kan ni öppna chatten för att diskutera detta.

2. Under visningen

Om din webbläsare frågar om du vill tillåta Google att använda din mikrofon och kamera väljer du “Godkänn” eller “Allow” (beroende på det språk du använder). Om du vid ett tidigare tillfälle valt att din webläsare inte tillåter Google att användabehöver du uppdatera inställningar. Mer info om hur detta görs här: https://support.google.com/chrome/answer/2693767?hl=sv

(Exempel på hur detta kan se ut i webbläsare Safari)

Det är möjligt att din webbläsare blockerar pop-uper  - du kommer då att se se

Det kan dröja upp till ca 10-15 sekunder innan du bli insläppt i mötet. Under tiden ser du informationen “Ber att få ansluta” / “Asking to join” När du blivit insläppt ser du Samtryggs bott bland mötesdeltagarna och eventuellt den andra parten om denna redan kommit in mötet. Samtrygg deltar inte personligen i visningen så du kan inte ställa frågor direkt.

När den bostadssökande kommit in i mötet är det dags att börja visningen. Det är upp till dig som uthyrare hur du strukturerar den digitala visningen, men tänk på att visningen dels ska ge dig en bild av din eventuella kommande hyresgäst och du ska visa upp den bostad du vill hyra ut på bästa möjliga sätt. Byt mellan kamerorna på din enhet för att både presentera dig själv och visa runt i bostaden.

3. Efter visningen

Efter visningen är det dags att recensera och ange om du är intresserad av att hyra ut till denna bostadssökande eller inte. Du gör detta på sidan "Visningar" när du är inloggad hos Samtrygg eller genom att följa den länk från det SMS och e-postmeddelande som du får efter visning.

Vanliga frågor

Den bostadssökande dök inte upp, vad gör jag nu?

Försökte du gå med i videovisningen på den korrekta tiden eller en som ni kommit överens om? Om ja - då kan frånvaron bero på ett missförstånd eller tekniska problem. Skriv gärna ett chatt-meddelande till den bostadssökande och utred om det är möjligt att boka en ny tid. Efter visningen ombes du lämna en recension av visningen. Du kan här ange att den bostadssökande inte dök upp.

Det är något fel med ljudet - de andra hör inte mig eller jag hör inte de andra fast jag ser att de pratar?

https://support.google.com/meet/answer/10620276?hl=sv&ref_topic=7290455

Problem med kameran?

https://support.google.com/meet/answer/10621292?hl=sv&ref_topic=7290455